Опорно-двигателен апарат

  • Като основен белтък в структурата на съединителната тъкан на организма, колагенът играе жизненоважна роля в поддържането на хрущялите, сухожилията и ставните връзки. Той осигурява тяхното правилно функциониране, което спомага за по-добра гъвкавост на движенията. С напредване на възрастта синтезът на колаген намалява в човешкото тяло и води до влошаване структурата на кости, стави и тъкани. Нарушаването на баланса на колаген е причина за заболявания като ставен ревматизъм, остеопороза, увреждания на ставните тъкани и артрит. Освен това, важна роля при ставните проблеми изиграват наднорменото тегло, заседналият начин на живот, неправилният хранителен режим и стресът. Хора, които се занимават активно със спорт и извършват тежки физически дейности също са предразположени към проблеми с опорно-двигателния апарат. Приемът на хидролизиран колаген като хранителна добавка е ключов фактор за запазване на ставите здрави, за облекчаване на болката.
  • Collagen Pro-Active въздейства положително при симптоми на остеопороза и артрит. В човешкото тяло се наблюдава непрекъсната обмяна на костна тъкан – образуват се нови костни структури, благодарение на клетките остеобласти, а старите се разрушават от клетки, наречени остеокласти. При младия организъм образуването на нови костни структури е по-бързо от разрушаването на старите и по този начин костната маса нараства, но при възрастните разрушаването на костната тъкан взима превес. При остеопорозата костната плътност намалява, така отслабва здравината на костите и те загубват своята вътрешна укрепваща структура. Вследствие на нарушената костна тъкан, костите стават крехки и се повишава риска от фрактури. Хидролизираният колаген има способността да стимулира клетките, които с възрастта стават все „по-мързеливи“ да произвеждат собствен колаген, като по този начин спомага за поддържане на костната система в добро състояние. Според специалисти,артритът може да предизвика селективно унищожаване на колаген тип II в рамките на хрущяла на ставата. При автоимунни заболявания, като ревматоидния артрит, увреждането на хрущяла кара имунната система да образува антитела, които атакуват колагена. Приемът на хранителната добавка Collagen Pro-Active допринася за увеличаване на хрущялната маса и укрепването на костите, тъй като стимулира клетките - остеобласти, които произвеждат костната матрица и същевременно блокира тези, разграждащи костното вещество. Той попълва дефицита в организма и поддържа баланс между действието на остеобласти и остеокласти, като допринася за по-здрава костна и хрущялна структура.
  • Collagen Pro-Active спомага намаляване триенето на ставите и придружаващата болка, подобрява двигателната способност. Костите, хрущялите и сухожилията се състоят основно от съединителна тъкан, чийто главен протеин е колагена. При недостатъчен синтез на колаген в човешкото тяло, връзката между колагеновите нишки, които могат да бъдат сравнени със спирали, отслабва и костите стават по-крехки и чупливи. Хидролизираният колаген е единствения продукт, който доказано активира специализираните клетки наречени хондроцити, които са отговорни за метаболизма на костната система и поддържане на надклетъчната ѝ матрица. Също така пептидите колаген имат пряко влияние и върху остеобластите – клетките, които изграждат костите. Ежедневната доза Collagen Pro-Active спомага да се повиши плътността на костната маса и работи за укрепването на ставите и костите като спомага за облекчаване на болката.
  • Collagen Pro-Active укрепва и стимулира хрущялния растеж за здравина на ставите. Основният проблем при болка в ставите е износването на хрущялната маса, която образува предпазен слой върху костите. Когато тялото е младо, хрущяла бързо се възстановява, но с напредване на възрастта този процес се забавя драстично, триенето се увеличава. Предвестник на болката в ставите и индикатор за изхабяване на ставния хрущял е суртешното „пукане“ на ставите, което чуваме при раздвижване.

Основна роля на ставния хрущял е да осигури намалено триене при движение на ставите, да устои на силите на разтягане, натиск и усукване, поемайки натоварванията върху себе си. Здравият хрущял е еластичен и устойчив на деформации, има достатъчно синовиална течност, за да смазва ставните повърхности. Когато обаче настъпи промяна в неговата структура, поради липса на колаген, той става мек и с множество повърхностни или по-дълбоки вдлъбнатини. Колагенът функционира като хрущяло-защитен агент, съхранява хрущялната тъкан и сухожилията и съдейства за регенерирането им. Аминокиселините, съдържащи се в колагена, стимулират активността на хрущялните клетки, вследствие на което ставите имат по-добра подвижност. Приемът на Collagen Pro-Active допринася за повишаване концентрацията на синовиалната течност като стимулира хрущялните клетки да секретират допълнително молекули колаген и така забавя и предотвратява прогресивната дегенерация на хрущялната тъкан и увеличава плътността на ставния хрущял, омекотява триенето и намалява износването на ставните връзки.

Когато приемаме Collagen Pro-Active, Биоактивни Колагенови Пептиди (BCPs) се абсорбират и преминават в ставния хрущял, където спомагат и стимулират производството на собствен колаген

Освен това, BCPs стимулират синтеза на хрущялна матрица и с течение на времето това може да помогне за подобряване на здравето на ставите. Затова съществува огромен потенциал за колагена да работи на молекулярно ниво с метаболитните процеси на хрущяла и да стимулира неговата регенерация.

  • Приемът на Collagen Pro-Active ограничава риска от ставна контузия и помага за бързо възстановяване след спорт и физическа дейност. При интензивни тренировки тялото губи протеини, което налага тяхното набавяне след това. Collagen Pro-Active допринася за нормалната мускулна функция (поддържане и растеж) чрез колагеновия протеин и магнезия, който има в състава си. Приемът му ускорява възстановяването при увреждания и леки износвания на сухожилията, хрущяла и тъканите, и спомага при мускулни разтягания. Препоръчително е хората, които спортуват активно да си набавят дневната доза колаген, за да предпазят съединителната тъкан от увреждане, да намалят риска от травми на мускулите и ставните връзки и да възстановят нивото на протеините в мускулите си. Аминокиселината глутамин, която участва в състава на Collagen Pro-Active, e структурен елемент на мускулната тъкан и съдейства за хидратацията на мускулните клетки. Без присъствието на достатъчно количество глутаминова киселина в мускулите, растежът им е невъзможен.